Syndicuscontract een noodzakelijke voorwaarde bij syndicusaanstelling

 

 

De Wet van 2 juni 2010 maakt ‘tabula rasa’ met syndici die aan de Vereniging van Mede-eigenaars louter door een clausule in de statuten, door een beslissing van de algemene vergadering of door een rechterlijke beschikking gebonden zijn.

Er is meer vereist, namelijk een met sluitende afspraken gestoffeerde overeenkomst, een syndicuscontract.

Krachtens artikel 577-8, & 1, tweede lid B.W. moeten de rudimentaire principiële afspraken tussen de syndicus en de vereniging van mede-eigenaars effectief bijkomend worden uitgewerkt in een schriftelijke overeenkomst.

 

Door de algemeenheid van deze bepaling speelt het geen rol op welke wijze de syndicus aangesteld is, namelijk in de statuten, door de algemene vergadering of door de vrederechter.

Wanneer het met andere woorden gaat om een statutair mandaat dan moet de stichter van het appartementencomplex met de statutaire syndicus een syndicuscontract afsluiten.

In het geval dat de algemene vergadering een syndicus benoemt dan moet ook zij met de betrokkene een syndicuscontract afsluiten.

Is het de vrederechter, die de syndicus aanwijst, dan moet hij in zijn beschikking het afsluiten van een syndicuscontract verplicht stellen.